Recensie Peek-a-boo-magazine

22/04/2016, Didier BECU

(Engels) Music has a lot to do with luck. Every day dozens of records are released and there’s no human ear that can hear it all, let alone handle it. By sheer coincidence we received the debut album of the Dutch Non-Alignment Pact, and what a record it is! Eight delightful post-punk tracks that are dominated by rousing guitars, tight rhythms, energetic songs and the necessary portion of melancholy.

From opener End? you hear that //// (well, that’s the title) goes in the right direction. The four boys from Nijmegen made a solid post-punk album that can be situated between the raw sound of Gang Of Four and the genius of Agent Side Grinder. Sometimes it’s punky, sometimes wave, and some of the songs have the sound of those typical earlier Clan Of Xymox guitars.

We have our doubts about the title, but //// is an absolute must for postpunk fans who do not need radio-friendly tunes!

(Nederlands) Muziek heeft heel wat met geluk te maken. Dagelijks worden er tientallen platen uitgebracht en er is geen menselijk oor dat het allemaal bij kan houden, laat staan verwerken. Louter toevallig kregen we het debuut van het Nederlandse Non-Alignment Pact in handen, en wat een plaat is dat zeg! Acht heerlijke postpunktracks die worden gedomineerd door opzwepende gitaren, strakke ritmes, energieke songs en, zoals het hoort, voorzien van de nodige portie weemoed.

Vanaf opener End? hoor je dat //// (tja, zo heet de plaat) de goede richting uitgaat. De vier jongens uit Nijmegen zetten een stevig postpunkgeluid neer dat zich tussen het rauwe van Gang Of Four en het geniale van Agent Side Grinder situeert. Soms punky, soms wave, en je zal hierin beslist de typische vroegere Clan Of Xymox-gitaartjes herkennen.

Over de titel hebben we zo onze twijfels, maar de muziek die op //// staat is een regelrechte aanrader voor iedere postpunkfan die lak heeft aan radiovriendelijke songs!

[79/100]   

http://www.peek-a-boo-magazine.be/en/reviews/non-alignment-pact-/