Cd Recensie White Room Reviews

30/04/2016, Ralf W.

De Nijmeegse formatie Non-Alignment Pact, welke bekend staat om hun combinatie van post-punk en darkwave, heeft in eigen beheer druk gewerkt aan hun langspeler. De plaat, die is opgenomen, gemixt en geproduceerd door Peter Onstein in de Bigmouth Studio, heeft een bijzondere titel meegekregen. Het schijfje dat inmiddels uit is, heet namelijk ////.
Non-Alignment Pact laat op het album met de onuitspreekbare titel horen dat hun inspiratie uit de gloriedagen van de jaren ’80 komen. De donkere sound past prima binnen deze tijdsgeest. De zware, stuwende baspartijen in combinatie met metronomisch strakke drums, zoals in ‘Fight’ duidelijk te horen is, zorgen voor een basis waar elke grote postpunkband jaloers op zal zijn. Daarbij zijn de vocalen van Martijn Huijgen alsof ze nog steeds in de jaren ’80 ronddwalen. Als zou blijken dat hij de Nijmeegse Robert Smith is, zou het zo geloofd kunnen worden.
Wie overigens in de intro van ‘Ghost’ hoort, heeft het idee dat New Order elk moment zijn intrede kan doen. Die invloeden heeft Non-Alignment Pact goed in hun muziek verwerkt. Want natuurlijk is het duidelijk waar de inspiratie voor de muziek van //// van dit viertal vandaan komt, maar het moet nog maar wel goed vertolkt worden. Daarbij is het ook niet een band waar naar gewezen kan worden. Een van de lekkerste tracks op //// is ‘Saint Noir’. De kanttekening moet worden gemaakt, dat er negen nummers op de plaat staan, en dat er vanuit moet worden gegaan dat het vijfde nummer ‘Ghost’ heet, omdat er anders niet op negen nummer uitgekomen kan worden. Echter, who cares, Non-Alignment Pact’s album rockt, en dat telt.
De donkere geest van de jaren ’80 komt nog regelmatig om de hoek kijken. Menig band wilt op de trein stappen die het succes van die periode vele bands heeft gebracht, maar zelden wordt die stap succesvol gemaakt. Met//// bewijst Non-Alignment Pact dat de band de potentie heeft om die stap, of sprong, wel te maken. Als er een daadwerkelijke ‘80’s revival komt, zal Non-Alignment Pact daarin vooraan staan

http://www.whiteroomreviews.nl/cdreview